Almás pite
Hozzávalók 4 főre :
Tésztához :
- 50 dkg liszt
- 20 dkg puha rama
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 kis doboz tejföl
- fél csomag sütőpor
- csipetnyi só
- pár evőkanál búzadara hintéshez
Töltelékhez :
- másfél kg alma
- cukor izlés szerint
- 2-3 cs vaniliás cukor
- fahéj
Elkészítés :
Tészta:
1. A margarint cukorral és tojás sárgájával habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszttet, a csipetnyi sót és a tejfölt.
3. Összedolgozzuk és fóliába csomagolva fél óráig a hűtőbe pihentetjük.
Töltelék:
1. Az almát meghámozzuk, és lereszeljük.
2. Edényben puhára pároljuk, hozzáteszünk cukrot, fahéjat
A süti összerakása:
1. A tésztát kettéosztjuk, kinyujtjuk az egyik felét, és a tepsibe tesszük.
2. Meghintjük buzadarával, hogy majd az alma nedvességt felszívja.
3. Rátesszük a megdinsztelt almát ( cukros - fahéjas ).
4. Meghintjük újra búzadarával.
5. Ezután befedjük a másik kinyújtott tészta darabbal.
6. Sütőt közben előmelegítjük.
7. A tészta tetejét megkenjük a tojás fehérjével ( villával megszurkáljuk ).
8. 150 - 180 fokon sütjük.
9. Ha megpirult a teteje kivehetjük.
Felkockázva, vanilisás porcukorral a tetejét megszórva, isteni könnyű almáspite.